loading ...
loading ...

KOLONAKI APARTMENT

Design: Cluster Architects
Lora Zampara, Michalis Saplaouras

Photography: Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou / studiovd.gr

Located in one of the most elegant Athenian quarters, the renovated apartment demonstrates how to combine functionality with the clients’ personality and eccentricity, after having developed a strong empathy with them.

First challenge was to organize the space on a way that would make it seem bigger. Therefore translucent materials such as glass and japanese paper are used for expanding the natural light on space while mirrors are attached on vertical and horizontal surfaces for giving extra depth. The colored mirrors are specifically selected to add warmth on the space through their reflections. The curved lines on the walls and columns create smooth architectural forms that add flow in space.

The renovation aims to achieve balance and warmth by giving the possibility of a comfortable environment without however renouncing intimacy. For that reason the layout features an open plan space that offers appropriately divided but not closed rooms that serve for different modular scenarios, creating the right atmosphere for every occasion. Four main areas are developed: the entrance station, the dining corner separated with a perforated wooden division, the living space delimited by a custom designed bookcase and the corner kitchen that grows along the curved glass wall through which is illuminated. Around this central area, the social hub with the intimate spaces, bedroom and bathroom are organized.

The bedroom maintains all its intimacy surrounded by a metal construction filled in with semitransparent glass. At the same time this amplifies throughout the apartment the light gathered by the window placed right next to the bed. The blurry figures behind this translucent wall enhance the experience of the space. On the darkest corner of the apartment, in a compartment behind the kitchenette, bathroom is discreetly placed inside the black volume. Here, the use of mirrors extend the space while the big slabs of marble in the shower and floor showcase the natural beauty of the stone.

A wall full of signatures of famous artists and intellectuals of the 70s-00s, which found during the redevelopment works, is carefully maintained without any intervention. A veritable monument of pop archaeology which certainly adds further charm and value to the apartment as one can read the passage of time on it.

Back To Top